Актуално и Полезно

БРЕКЗИТ?

19Feb
БРЕКЗИТ?
“Oтменете Брекзит", призовава надпис върху тениска на британския моден дизайнер Катрин Хамнет. Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, планирано за след шест седмици, отчайва творците и вече се отразява на ежедневието им.
"Това беше спонтанна реакция" на резултата от референдума на 23 юни 2016г., споделя пред АФП Хамнет преди днешното откриване на Седмицата на модата в Лондон. Тя има предвид тениската, която се продава в интернет в колекция, включваща също лозунги като "Модата мрази Брекзит" или "Втори референдум сега!". Защо е тази ненавист? Защото Брекзит ще бъде "катастрофа за икономиката, за социалната сфера, за културата, образованието, многообразието, за заетостта, за сигурността и отбраната", изброява тя вредите, които ще причини според нея историческият развод, планиран за 29 март.
Катрин Хамнет съвсем не е изолиран случай. Според анкета на консултантска компания "Фешън раундтейбъл" 96 процента от представителите на британския моден отрасъл са гласували за оставане в ЕС. Тази почти единодушна враждебност към Брекзит е свидетелство за еврофилската ориентация в британските културни среди, както и за страховете на една зависима от международната търговия индустрия.
 
Страх, че няма да има сделка

Подобно на други сектори от британската икономика, модата се опасява съвсем конкретно от Брекзит без споразумение с Брюксел, ситуация "без сделка", в резултат на която икономическите отношения между ЕС и Обединеното кралство ще се уреждат съгласно регулациите на Световната търговска организация (СТО), които са значително по-малко благоприятни от сегашната система, основаваща се на свободното движение на стоки.
Евентуален Брекзит без сделка "поражда опасност от по-високи мита върху внасяните и изнасяните стоки, освен това движението им може да бъде забавяно от многото митнически декларации, подчертава Саманта Доувър от компанията за маркетингови проучвания "Минтел".
Това съвсем не е радостна перспектива за творците, които се нуждаят от гъвкавост, за да работят с Париж или Милано, независимо дали става въпрос за изпращане на аксесоар в последния момент, за подготвяне на изложение или модно дефиле, или пък просто за износ на продуктите им към Стария континент.
При представянето на последните й финансови резултати една от големите британски модни компании, "Бърбъри", изчисли на "десетки милиони" лири годишно разходите си във връзка с увеличаване на митата.
 
Преместване

Нещата обаче "не се ограничават с техническите затруднения", отбелязва Лулу Кенеди, директор на "люпилнята" за таланти "Фешън ийст". "Става въпрос и за посланието, отправено чрез Брекзит: идеята, че след като си британец, не желаеш да работиш с другите, че не си част от европейското семейство", допълва тя.
При тези обстоятелства не е учудващо, че Британският съвет за мода, който организира Седмицата на модата, заема ясна позиция в подкрепа на нов референдум за избягване на разрив с ЕС без споразумение - сценарий, който според организацията трябва да бъде предотвратен "на всяка цена".
Изправени пред тези опасности, някои вече решиха или планират да реорганизират дейността си, като я прехвърлят в страни от ЕС, за да си запазят преимуществата на единния пазар и митническия съюз. "Взехме мерки много рано и на определена цена, така че цялата ни развойна дейност, производството и логистиката на продуктите ни сега се намират в Италия", казва Катрин Хамнет.
Подобни са плановете и на Оливър Спенсър, специалист по ежедневното облекло в стил "английски шик": "В случай на Брекзит без сделка ще използвам съоръженията ни за производство и складиране в Португалия", обяснява творецът, по-умерен от мнозина свои колеги към излизането от ЕС, въпреки че е гласувал "против". "Разбира се, в краткосрочен план този изход не е добър, но това избраха хората", подчертава той, след което добавя прагматично: "Периодите на трудности, обществени вълнения, на рецесия благоприятстват творчеството"./БТА
 
Едуар Гиер, Франс прес