Актуално и Полезно

История на копчето

07Feb
История на копчето
Ако под копче разбираме който и да е аксесоар, използван за закопчаване на дрехите, то ние трябва да се върнем назад във времето, когато хората са започнали да покриват телата си с кожи, туники и др.
Тези прародители на днешното копче са неразделна част от историята на облеклото, като креативност, оставена свободна да се представя в хилядите си разновидности от материали, форми и непрестанно променящи се техники, чрез които примитивното закопчаване се е усъвършенствало през годините.  

Древните гърци и римляни са били изкусни майстори в използването на ласета и колани за затягането на дрехите, и двете цивилизации са използвали украсителни брошки, които почти винаги са имали формата на голямо, скъпоценно копче. Дори византийците от същият период са използвали куки и безопасни игли под формата на копче.
С настъпването на средните векове се появила и революционна концепция в обличането, която започнала да следва извивките на тялото и за да бъде постигнато това се появила нуждата от нещо, което да съедини двете части на дрехата. Катарами, куки, безопасни игли и колани не били вече достатъчни, за да се постигне това. Това довело до изобретяването на първото копче. 

Франция била първата страна, която започнала да използва копчето, последвана от Италия и други европейски страни. Има картини от този период, които повече от всичко показват детайлите, формата, материала и важността на копчетата, които все повече ставали признак на социалното положение.
 
Най- голямото и важно развитие на копчето станало през 18ти век, когато копчетата започнали да се използват и слагат на якетата на Френските офицери и прислужниците на богатите.

С започването на индустриализацията, копчетата започнали да се използват ежедневно, претърпявайки множество трасформации продиктувани от модните тенденции и обстоятелства.  

Днес копчетата са неразделна част от всяко едно изделие, в най-различни форми, материали и цветове.