Актуално и Полезно

История на ципа, визия и приложения

26Mar
История на ципа, визия и приложения
Създаването на ципа е истинска революция в света на иновациите – благодарение на него започва същинска нова ера.

Интересна е историята на създаването на „автоматичната продължителна закопчалка за дрехи”, както е бил патентован ципът- от първообраза му, до днешния му облик, нещата са се променили доста, а създателят на ципа – Елиас Хоу, едва ли си е представял, че след тридесетте години на ХХ-век, неговото усъвършенствано изобретение ще закопчава нещо толкова важно, като…панталоните на хората.
Ципът, в съвременния си вид, намира място в почти всяка сфера на човешкия живот и бит- от домакинството, през производството, та чак до гардероба, разбира се- с Негово Величество zipper се срещаме ежедневно и до такава степен сме свикнали с присъствието му, че дори не му обръщаме внимание.
                                                             
Неговатя роля за дрехата е гениална. Той я „облича”, „съблича”, „крепи” и прочие. Още с появата си в много отношения „пенсионира” доброто старо копче. В характера му е да бъде „дискретен”. По принцип всеки цип е скрит в дрехата – рокли, поли, панталони, якета, обувки, ботуши, боти, чанти.
Дрехите с цип, в началото неправилно асоциирани с чисто спортна визия, са революционно въведени в гардероба на стилната дама от легендарната Коко Шанел, създала култовото сако, тип „шанел”, закопчавано с цип, повече от актуално и днес.

Разбира се, тъй като в света на модата нещата никога не замират и дизайнерите, в опита си да търсят новото, рядко се придържат към прозаичната функция на детайлите, ципът отдавна е излязъл от ролята си на проста закопчалка и заживява живот на стилен акцент, декоративен елемент и дори аксесоар.
Циповете са използвани дори и като бижу- гривни от ципове, колие от ципове или ципове-брошки, са истински хит сред арт-ценителите, но хубавото е, че има и по-бюджетен вариант- да си ги направите сами.                                                                      
          
Ципът не отстъпва и този сезон позициите си на водещ  декоративен елемент- на рокля,  панталон и сако, пола и сукман…ципът украсява дрехите на модерната жена и през деловия ден и през лежерния уикенд.
Деси Трейдинг предлага неповторимо многообразие от ципове, които да удовлетворят изискванията и на най-известните модни марки.
 
Използвани материали: Cherry-Berry; Drehimix
Източник: фирма Деси трейдинг