Актуално и Полезно

Кога и как се е родила модната колекция и ролята на доставчиците на консумативи

31Oct
Кога и как се е родила модната колекция и ролята на доставчиците на консумативи
За създатател на модното шоу се приема Чарлз Уорт,  английски шивач от средата на 19-ти век, който пръв е погледнал на модата като на интелектуален продукт, достоен да придобие пазарен сегмент. Преди Уорт, шивачите и моделиерите са изцяло в услуга на своите клиенти, следвайки  указанията и капризите им и посещавайки ги в домове им.

Чарлз Уорт революционизира всичко това. Той започва да създава облекла, които са вдъхновени от собственото му творчество. Той очаква клиентите да отидат при него и да изберат продукти, като по този начин става първият човек създал модното шоу, така че хората да могат да се любуват на дрехите му.
Уорт отива още по-далече. Той въвежда термина манекени, от фламандската дума „maeneken”, означаваща „малък човек” и която говори много за първоначалната цел на манекена: да изглежда като малък човек - закачалка за дрехи, на която дрехите могат да прилегнат, изглеждайки така, сякаш са върху човешко тяло.

И можем ли да кажем, че времената са се променили? Разбира се, що се отнася до подготвянето на колекция и модно шоу, времената са се променили доста. Това развитие не е било постепенно. Имало е такова ускорение, че всичко се е променило през последните тридесет години.

На модните подиуми през 1960-те и 70-те години, модата отива в търсене на шоу-бизнеса и продължава търсенето  на по-"алтернативно" място, като  театър, площад  или арена, в който да покаже своите изделия. Този избор е отразен в медиите и това пренася модата опасно близо до света на шоу-бизнеса.
Едва в началото на 1980-те  италианската мода завладява и повишава  осведомеността на индустрията за своя сектор и проектира модната система, като стандарт за бизнес „Произведено в Италия”.
Местата за показване на колекциите също се променят, връщайки се към фирмената среда, оставяйки след себе си онези места, които смесват мода и шоубизнес, връщайки модата обратно към работното място.
За тези, които работят като доставчици и консултанти в тази индустрия, от основно значение е да се разбере технологията и това, което е зад кулисите на модната машина. В действителност това е от съществено значение за постигане на активна и стабилна роля в модната индустрия. На първо място, необходимо е да се помни, че пазарът е сегментиран: има компании, които правят мъжко облекло, дамско облекло и дрехи за деца. А след това има и такива, които шият дрехи за мъже и жени или за всичките три.

Над тези компании са големите имена, най-важните дизайнери с  техните мъжки, дамски и детски линии, както и бански костюми, бельо, ежедневни облекла и трикотаж, аксесоари като чанти, обувки, колани и всичко останало.

И сякаш това не е достатъчно, до преди около 30 години всичко беше много добре разделено и сегментирано: пролетна колекция, лятна колекция, колекция есен и зимна колекция. Днес, за да се рационализират производствените разходи и да се остане на пазара, както и заради борбата с фалшивите стоки, модния подиум се е разделил на пролет-лято и есен-зима. Но в рамките на всеки период, между едно събиране и друго, винаги има нужда да се добавят нови елементи или други облекла, които са известни като вложки, полу програмирани и флаш елементи, всеки от който изисква нови и незабавни проби, за да се направи.

Към цялото това фрагментиране се добавя и фактът, че марките биват луксозни, средни, трето ниво, и така нататък.

Заради това тези, които предлагат консумативи за модната индустрия, имат много причини за производствени главоболия. Фирмите, които не разбират сезонността на модната индустрия, не са добре запознати с пазара, не поддържат връзка с клиента, смятайки това за загуба на време, рискуват да загубят клиенти.

Зад всяка колекция има работещ свят, който е подобен на колония мравки, които непрекъснато се движат и където всеки работи тук и там. Погледнато отвън, тя изглежда като някаква луда армия, но в действителност, всеки един човек има проект и цел.Дали компанията е голяма марка и поради това има две професионални стилови нива и мъжки и дамски продукти, или е по-семеен тип фирма с дизайнер, който се грижи и за производството, времето за мостриране или за вложки за колекцията, винаги е момент на голям кипеж и хаос.

Тези, които доставят аксесоари, като копчета, например, трябва да имат професионалните способности, както и уменията на въжеиграч. Професионалните качества се състоят в това да знаят как да препоръчат перфектното копче за въпросната дреха и когато казваме перфектно, имаме предвид, че копчето трябва да бъде идеално по отношение на безопасността, материал, цвят и третиране, както и за ценовия диапазон на типа облекло, за което ще се използва.

С уменията на въжеиграч имаме предвид възможностите на доставчика и консултант, който да осъзнае кога е най-доброто време, за да удовлетвори клиента. Тези, които предлагат  аксесоари знаят, че когато става въпрос за създаване на нова дреха, това е очевидно последното нещо в ума на човек. Както сосът за майстор-готвача, това е последното, което трябва да бъде избрано, но ако комбинацията е грешна , крайния резултат не е удовлетворителен.

Доставчиците на аксесоари трябва да имат седмо чувство, което излиза извън рамките на шестото. Те трябва да знаят дали дадена колекция е добра , или да направят още хиляди промени по нея, докато тя не задоволи клиентите им.

Така че, препоръките на съвременния доставчик на консумативи не трябва да опират до проста доставка или консултация.  Понякога те трябва да предлагат помощ и консултациия за пресъздаване на желанията на клиента.

Екипа на Деси Трейдинг  се старае постоянно да следи световните тенденции, като е в услуга на български и международни компании в създаването на сложни и атрактивни модели облекла, оставяйки и следа от себе си.

Желанието ни  е да бъдем вашия най-добър съветник и партньор.