Актуално и Полезно

ТЕНДЕНЦИИ В РАЗВИТИЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ

18Feb
ТЕНДЕНЦИИ В РАЗВИТИЕТО НА МОДНАТА ИНДУСТРИЯ
Как изглежда текстилната индустрия сега, ако я сравним с тази преди 2008-2009 г.? Какви са най-интересните тенденции?

Текстилната индустрия постоянно се променя. Има цикъл от 5-10 години, в който се появяват нови концепции, които се материализират и по-късно се изпълняват.  Ако  обърнем поглед към производството и предизвикателствата пред него, в сравнение отпреди 10 години, ще видим че се осъществява голямо пренареждане на Изток.
В последните години, производството на облекло се премества от Китай в Бангладеш, Виетнам и Индия. От друга страна, Източна Африка се готви да поеме част от това производство в страни като Етиопия, Кения, Уганда, така че Китай намалява своята индустрия за облекло, но запазва позицията си на гигант на текстил (предене, платове и трикотаж). Всъщност производството на полиестер е контролирано от Китай, като над 85% от влакната от полиестер са произведени там. Това е от значение за логистиката, тъй като азиатския гигант има споразумение с Пакистан, чрез което си осигурява директен железопътен достъп до пристанището на Карачи. То ще се превърне в алтернативна точка за износ към страни от ЕС, Азия и Африка, като по този начин ще се намали времето за доставка и ще окаже влияние през следващите пет години.

Бангладеш изглежда расте бързо ...

Експортът на Бангладеш нараства все повече напоследък. Износът на облекло вече надхвърля 31 милиарда щатски долара, като е втори в света, след Китай. Инвестициите са основно в производството на трикотаж с влакна, внесени от Китай и Индия.
В Бангладеш се изграждат модерни фабрики с най-новите технологии, разширява се производственият капацитет и се инвестира в промишленото строителство, което определя и високата производителност. Най-новото предизвикателство за азиатската държава е да навлезе на пазара на бързооборотни стоки, където има огромен потенциал. Както Бангладеш, така и Виетнам и Камбоджа са много конкурентни по отношение на сложните продукти и ще се разрастват значително през следващите години.

Африка
 
Африка разширява съществуващите производствени мощности в Кения, Египет, Мадагаскар, Мавриций и създава нещо специално в Етиопия. Там се развива необходимата транспортна и логистична инфраструктура, успоредно с подобряването на съществуващите тъкачни възможности. В Етиопия, индустриалните паркове Mekeл и Хавас са много модерни и се очертава да станат център на шивашката промишленост. Фирми в Индия, Шри Ланка, Бангладеш и Италия вече  инвестират в заводи с 2-3000 служители, които са оборудвани с най-новите технологии.

Какво означава "ново", когато става дума за технология?

Световната тенденция е ясна: цифровизация и автоматизация на процеса на шиене. Софтуерът вече е включен в производствения процес, а машините са свързани с такива, които приемат и следят информацията в реално време. Технологиите, които използват баркод или RFID са вече остарели, таблетите и приложенията за Android са новата тенденция. Внедряването на AI (Изкуствен интелект) ще започне в рамките на максимум пет години във фабрики, където софтуерът ще осигурява управление на процесите. В Атланта, САЩ е разработена и първата напълно автоматизирана производствена линия за тениски, която най-вероятно ще бъде функционираща през 2019г. И това е само началото! Най-вероятно производството на облекла в следващите 15 години ще се промени драстично от това което е сега, защото развитието на роботиката ще има огромно въздействие върху производството. Ще се появи потенциал за разкриването на фабрики в САЩ и ЕС - т.е. в силно индустриализираните райони - за роботизирано производство на стандартни продукти.

Интересно е и развитието на полиестерните и синтетични влакна, чийто обем на производство се е увеличил значително през последните 20 години, като се очаква да има увеличение от около 3 пъти през 2030 г. в сравнение с 2000 г., от 40 млн. тона до 110 милиона тона. В тази област е постигнат голям напредък в комфорта на носенето и общите свойства на синтетичните материали и което е много важно, цената им намалява постоянно.  В същото време, производството на памук е в стагнация и намалява.

Важно е да се разбере глобалната тенденция и да се проучат прогнозите за следващите 10-15 години, за да се вземат правилните решения. Производителите трябва да се отърсят от ежедневната рутина и да анализират какво се случва в техният георграфски  район, като адаптират своя бизнес модел и стратегия на база на получената информация.
 
Какво остана в Европа и какъв е нейният шанс да поддържа и развива продуктовото производство?
 

Европейските марки ще растат, като се разширяват в Азия и Африка, така че все още има нужда от квалифициран персонал. Производствените дейности ще бъдат намалени, но ще се развие производството на кратки серии до 200 броя от модел. Европа, за съжаление, губи ежегодно необходимите технически познания за производството и разработването на текстилни изделия, тъй като Турция е поела инициативата в тази област. Китай ще следва същата тенденция.
В топ 10 на износителите на текстилни изделия са страни, които предлагат готов продукт, със всичките рискове и ползи.
Работата на ишлеме не позволява растеж, а само ограничен хоризонт на оцеляване.
Когато се разбере това и се разработи пълен продукт, тогава рентабилността ще позволи плащане на по-добри заплати, задържане на персонала и растеж.
Ето един добър пример: Турция изнася 15 милиарда долара облекло годишно, като общата цена на работник е над 1000 евро! Как се компенсира това? Чрез разработване на продукти, добавена стойност и повишена рентабилност.
В следващите 5 години, всички фирми работещи на принципа ишлеме, ще срещат сериозни проблеми за разрешаване. В рамките на този период, те трябва да преминат към разработването на готов продукт, ако искат да бъдат конкурентни на пазара.


Из интервю от Andrei Pena